Jammer en niet nodig. 71 mensen overleden op de werkvloer, van de totaal 4368 bedrijfsongevallen. Meestal gebeurde dat in de bouw en de transport. Het is trouwens verplicht om ernstige ongevallen te melden maar dat gebeurt niet altijd. Dat betekent dat de werkelijke cijfers nog slechter zijn.
Veel ongevallen zijn echter te voorkomen en dat vereist een andere werkwijze. Volgens de Inspectie SZW, de vroegere arbeidsinspectie, moet er op de werkvloer steeds sneller en efficiënter gewerkt worden zodat er meer onveilige situaties ontstaan. Natuurlijk, je kan pech hebben en ook kan er altijd iemand onwel worden. Dat is overmacht en daar heb je nu ook je bedrijfshulpverlening (BHV) voor gedaan, voor de rest-risico’s.
Veilige arbeidsmiddelen, veilige procedures, gezond en veilig werken en een goede training zijn hierbij heel belangrijk. Ook in de BHV-training moet aandacht zijn voor preventie en het voorkomen van ongevallen. In onze training starten wij altijd met enkele grappige filmpjes over ongevallen. Iedereen lachen en denken wat een stommerd. Maar ondertussen….
Nog iets wat veel afleiding geeft in het verkeer en op het werk is de mobiele telefoon. Toch even snel kijken tijdens het rijden als er een berichtje binnen komt. Een paar seconden kijken met een rijsnelheid van 100 km per uur. Wat een afstand leg je dan af. 20 tot 30 meter niet opletten. Wat als jouw voorganger plots moet remmen voor een file.
Als ambulanceverpleegkundige heb ik heel vaak een ongeluk meegemaakt wat te voorkomen was. Valpartijen, vallende objecten en aanrijdingen. In onze training geven wij veel aandacht aan preventie en blijven met dit belangrijke onderwerp starten. Hopelijk werpt dit vruchten af. Ieder ongeval wat te voorkomen is, is meegenomen. Doet u ook mee?
Kees Hartog